NCS Färger

–designers, konstnärens och arkitektens bästa vän!


Ncs Färgindex

Visste du att vi människor ser på färger på olika sätt. Grön kulör för en person kan innebära en annan grön kulör för annan person. Vi människor har med andra ord svårt att definiera eller namnge en specifik färgton och ser olika färger på olika sätt. För att få ordning på detta hade Anders Hård under 1960-70 talet experimenterat fram ett färgsystem som kallas för NCS. Anders Hård var ingen psykolog utan civilekonom. Med andra ord var Anders förhållande till färger neutralt och fritt och utan påverkan av andra. Anders Hårds utgångspunkt var att kartlägga hur ögat/hjärnan upplever kulörer, snarare än att hitta fysikaliska förklaringar. Han kom fram till efter mycket noggranna experiment att ögonen och hjärnan upplever sex grund färger: gult, rött, blått och grönt samt svart och vitt. Denna förmåga är oberoende av var på jorden man föds. Alla tänkbara kulörer (ca 10 miljoner) kan beskrivas utifrån dessa grund färger.
För att identifiera varje färg så fick varje färg en NCS färgkod. Denna färgkod kan man inte återge i färg i vanlig tryckpress utan endast återge den som en bestrykning på en yta. Det är en mycket dyr process att framställa NCS färgkartor därför kostar också en NCS färgkarta mycket pengar.

Hur används en NCS färgkarta?

NCS färgkartor finns att köpa i färgbutiker eller på internet. När du vill veta en viss NCS färgkod på en yta så jämför du färgrutan från NCS färgkartan med färgen på den ytan som du önskar NCS färgkoden på. Svårare är det inte. NCS färgkarta har flera olika namn: NCS färgindex, NCS färgalbum, NCS färgblock för att nämna bara några.

Alternativa metoder att få reda på NCS färgkod

Egentligen så finns det inga andra bra fungerande sätt en att köpa en NCS färgkarta. Men man kan få en bra uppfattning genom att besöka NCS Färgkod guiden. På denna sida kan du konvertera PMS kod till NCS färgkod. Resultatet är slående men vi anser ändå att för säkraste resultat använd alltid NCS färgkartor som finns ute i handeln.