Göra egen passepartout

passepartout


Att Tänka på

Det finns flera orsaker till att man vill göra en egen passepartout. En orsak kan vara priset då man ofta tror att det är billigare att tillverka än att köpa. Men priset är verkligen inte den största orsaken. Idag går det att köpa passepartout för några tior. Frågan är om inte bara det lim man behöver köpa vid egentillverkning kostar lika mycket.

Den största anledningen är istället att man har möjlighet att skapa exakt de storlekar man är ute efter. Sen är det ju även en känsla att få skapa också. Att ta kortet själv och att skapa inramningen själv är en konst som många vill vara med och skapa från start till mål.

Det är några saker man bör tänka på om man väljer att tillverka dem själv.

För det första rekommenderas att man köper syrafritt papper. Detta eftersom syran i pappret annars kan påverka fotot som det ligger mot. På lång sikt kan detta göra att färgerna bleknar ur tidigare. När man ska köpa de pappark som ska användas bör man därför kontakta butiker (helst fotobutiker) och fråga om de har syrafritt papper. Helst ska det stå på förpackningen för det har visat sig att kunskapen om detta inte är speciellt hög hos bland annat bokhandlare och därmed har de gett felaktig information om de ark som säljs.

Även när det kommer till limmet bör man välja ett speciallim som inte har tillsatser som påverkat fotot. Det går att köpa på välsorterade fotobutiker och hobbybutiker.

Det sista man behöver ha är en passepartoutskärare. Detta för att kunna skära i exakt den vinkel man vill och utan att få det klassiska saxsnittet. Denna skärare liknar mycket en vanlig pappersskärare men är starkare och har även ofta tydligare gradantal angivna vilket underlättar mycket när vinklarna inte alltid ska vara exakt 45 grader.

Ett ytterligare tips är att testa sig fram. Skär ut olika breda bitar av kartongen. Gör de raka, sneda eller med mjuka kurvor. Att testa sig fram är A och O när det gäller foto så varför ska det inte gälla inramningen av fotot?